Как да изберем и съхраняваме сушени плодове: възможно ли е да се съхранява в хладилник, да се мие и замразява

Хората сушат плодове от незапомнени времена. Под слънчевите лъчи водата се изпарява от плодовете, но вкусът, ароматът, хранителните вещества се запазват и срокът на годност се удължава. Но как да съхранявате сушени плодове у дома, за да не разваляте продукта и той да не започва "добитък"?
Смес от различни сушени плодове върху чиния

Ябълки, пъпеши, банани, сливи, кайсии - сушенето от тези и много други плодове е лесно да направите сами. Но не винаги има достатъчно време за това, така че по-често все още купуваме готов продукт. Важно е да се разбере, че в индустриален мащаб плодовите заготовки се правят по специални технологии. Това ускорява и опростява обработката, но се отразява на качеството и срока на годност на сушените плодове.

Характеристики на сушенето. Колко да го съхранявам

За сравнение, ето как различните методи за сушене влияят на крайния продукт:

 • на сянка - Това е дълъг, но идеален начин, когато водата от плодовете се изпарява постепенно и равномерно;
 • на слънце - плодовете изсъхват по-бързо, но не всички хранителни вещества като топлина (например витамини А и С с този метод са частично загубени);
 • промишлени пещи - принудителното изсушаване убива половината от микроелементите и витамините.

Следващата таблица описва външните характеристики на продуктите, които са изсушени правилно.

Таблица - Как да определим "добрите" сушени плодове по външни признаци

продуктособеност
Черни стафиди- Синьо-черен;
- матирана
фаворитка- кафяво;
- матирана
Сушени кайсии и кайсии- кафяв (понякога сивкав);
- без блясък
сушени сливи- черен;
- матирана
- непрозрачен;
- набръчкана
Круши, ябълки- тен
банани- тъмнокафяв;
- матирана
смокини- сплескана;
- сиво или бежово;
- възможна е бяла плака
червена боровинка- бордо;
- без блясък
череша- Кафяво бордо;
- без блясък
Според родителите децата, на които се предлагат сладки сушени плодове, вместо сладки, са по-малко склонни да настинат.

Кой продукт не си струва да купувате

Избирайки между красива оранжева кайсия и сиви избледнели кайсии, е трудно да се вслушате в гласа на разума - плодовете, които са преминали предварителна подготовка, са твърде примамливи. Независимо от това, винаги, когато ръката ви посяга към вкусна лъскава синя резена или яркочервена череша, помнете - неестествената красота е опасна. Как производителите постигат тези външни характеристики на продукта?

 • оцветяване, Кехлибарените или оранжевите сушени кайсии могат да бъдат оцветени с безвреден куркумин или да бъдат третирани с рибофлавин фосфат, токсичен алканин и тартазин. Невъзможно е да се разграничи по око как плодовете придобиха ярък цвят.
 • накисване, Ако например на смокините се виждат дълбоки пукнатини, това е знак, че продуктът е бил напоен с каустична сода.
 • протриване, Блясъкът на сушените плодове може да не е естествен. Влагата се изпарява и производителите възстановяват красотата с глицерин или соево масло с трансмазнини.
 • Лечение с дим, Ако сушените кайсии или сини сливи имат остър "пушен" аромат, те се прилагат към "течен дим", известен със съдържанието на канцерогени.
Купете меки и не много апетитно изглеждащи сушени плодове. „Нетърговският“ външен вид предполага, че плодовете са били естествено изсушени и не са обработени. Те няма да причинят вреда на здравето и при правилното съхранение на полезни вещества в тях няма да изчезнат с месеци.

Как да запазите сушените плодове: подготовка, избор на място и контейнер

„Къде да съхранявате сушени плодове у дома?“ Е първият въпрос, който възниква след покупката. В идеалния случай сушилнята трябва да се постави на добре проветриво тъмно място с влажност на въздуха до 65-75% и температура 2-10 ° С. Трудно е да се създадат такива условия в апартамента, затова изберете място, на което е възможно най-тъмно и сухо. Може би това ще бъде далечен кухненски шкаф или килер. Важно е в близост да няма печки или радиатори за отопление. За да регулирате влажността на избрано място, увийте сол или ориз в кърпа и поставете сорбента на рафтове със сушени плодове.

Могат ли сушените плодове да се съхраняват в хладилника? Този метод е приложим само за "мокри" продукти като сини сливи или стафиди. И тогава, ако не разчитате на дългосрочно съхранение и планирате да използвате сушене в близко бъдеще. Защо така Например в стандартните капещи единици влажността на въздуха достига 90%, което е фатално за повечето сушене.

Вкусен асортимент се събуди от торба

предварително третиране

За да запазите сушените плодове по-дълго, веднага след закупуване отворете торбата и извършете контрол на качеството: плодовете, подходящи за дълго съхранение, не се слепват, ако ги стиснете в ръка. Но това не е всичко. Следните манипулации ще удължат срока на годност.

 • Малко бебе, Изберете мокрите плодове, сложете ги върху слой хартия и изсушете на сянка в двора или без достъп на светлина в апартамента.
 • Предотвратяване на мухъл и насекоми, Сушените сушени плодове допълнително се затоплят във фурната при 60-80 ° C за час и половина.
 • Неутрализирането на "багрила", Ако сте закупили ярки плодове, обработени с мазнини и багрила, продуктът ще трябва да се накисва за няколко часа в хладна вода. Така частично се отървавате от вътрешната "химия" и отмивате повърхността на глицерин и масло. След това сушените плодове трябва да се изсушат и затоплят във фурната.
Средният срок на годност на всеки сушен плод (без замразяване) е в рамките на една година. Не смесвайте плодове по време на съхранение: смокините ще споделят влагата и аромата със сушени череши, сини сливи - с пъпеш, фурми - с ябълки. В резултат на това ще получите разнообразни неподходящи дори за продукти за печене.

температура

Киселите плодове в условия на ниска влажност се съхраняват по-дълго от сладките и месести плодове. Това се обяснява с факта, че водата и захарта са благоприятна среда за развитието на мухъл и микроби, което прави хранителните продукти неизползваеми.

Идеалната температура за сушените плодове не е по-висока от 10 ° C. Когато колоната на термометъра показва над 17 ° C, всички химически процеси се ускоряват и сушените плодове се влошават по-бързо. Следващата таблица ще ви помогне да определите оптималната температура за съхранение на вашите сушени плодове.

Таблица - Срок на годност на сушени плодове и сушени плодове при различни температури (влажност 65-75%)

Сушени плодове2-10 ° С10-17 ° С18-24 ° С
стафиди18 месеца12 месеца6 месеца
Сушени кайсии, кайсии, сини сливи12 месеца6 месеца3 месеца
Ябълки, круши18 месеца12 месеца6 месеца
Банани, смокини, фурми10 месеца6 месеца3 месеца
Червени боровинки, череши18 месеца12 месеца10 месеца
шипка3 години18 месеца12 месеца

При постоянна температура до -20 ° С (във фризера) срокът на годност е почти неограничен, ако плодовете не се размразят.

При най-малкото проявление на мухъл сушените плодове трябва да се изхвърлят. Яденето им е изключително опасно - във всички видове мухъл има канцерогенни афлатоксини, които се натрупват в организма и причиняват сериозни здравословни проблеми.

Асортирани сушени плодове в пластмасова купа

Подходящи контейнери

Лесно и удобно е да съхранявате сушилнята в торби, изработени от полиетилен, но при този метод няма гаранция, че вредителите няма да попаднат под филма. Има по-надеждни начини.

 • Стъклени буркани, Или пластмасови тави за храна. Затова основно съхранявайте много сухи и нелепнали плодове, като сушене от ябълки, череши или шипки. Важно е контейнерите да се затварят плътно. Периодично проверявайте съдържанието на консервите, за да сте сигурни, че мухълът или бъговете не са пропуснати.
 • Хартиени торби или платнени торби, Те са подходящи за почти всички плодове.Преди да използвате платнени торби, се препоръчва да ги обработите допълнително: накиснете ги в силен физиологичен разтвор (100 g на един и половина литра вода). След това, без да изплаквате, изсушете добре. Солта, натрупана във влакната, ще спре насекомите и ще регулира влагата вътре в торбата.
 • Вакуумни торби, Във вакуум всеки сушен плод се чувства чудесно, но за „лепкави“ (сини сливи, пъпеши, смокини) - това е най-добрият вариант.
Винаги купувайте сушени плодове, закупени по тегло, но непосредствено преди употреба. Можете дори да излеете вряла вода. А белените ядки са по-добре да калцинират.

Защита от насекоми

Ако откриете бъгове в буркан или торба със сушилня, не бързайте да изхвърляте всичко наведнъж. Може би насекомите все още не са имали време да се размножават. Сортирайте и затоплете непокътнатите плодове за час при 80 ° C. Малки битови трикове ще помогнат за защита на сушените плодове от молци и други насекоми:

 • мента - поставете на дъното на контейнера за съхранение на сух пергамент и няколко листа суха мента;
 • оцет - преди употреба изплакнете бурканите с разтвор на оцет и вода (1: 2), изсушете без изплакване;
 • жар - насекомите не обичат миризмата на лимон, мандарина, портокал и не атакуват сушени цитрусови плодове, затова поставяйте жар на рафта със сушени плодове (сменяйте кожите веднъж месечно).

Съвети за съхраняване на "настроени" плодове

Сушени плодове с ниска влага като ябълки, дюли или круши се съхраняват без проблеми. По-трудно е да се предотврати развалянето на сочните плодове, които дори след изсушаване запазват доста висока влажност. За такива плодове помислете за някои препоръки.

 • сушени сливи, Добре отцедените сливи до три месеца се съхраняват на тъмно място при температура дори около 20 ° C. Но ако къщата е твърде топла, по-добре е да съхранявате сини сливи във фризера. Съхранявайте продукта на хартия, вакуум или в стъклен съд (пластмасов).
 • Сушени кайсии, кайсия, По-лесно е да съхранявате сушени кайсии у дома, тъй като те обикновено са добре изсушени. Поставете сушени кайсии в затворен съд или в ленен плик и изпратете на тъмно място. Но ако съхранявате кайсии в платнена опаковка за дълго време, те ще изсъхнат и ще се покрият с бяло покритие. Можете да удължите срока на годност чрез замразяване: така изсъхналите кайсии издържат до две години. Преди ядене плодът се размразява при стайна температура.
 • стафиди, Все пак е по-добре да съхранявате стафиди без хладилник. Продуктът обича въздуха, така че подредете изсушените плодове и изсипете в памучна торбичка. Стъклените или пластмасовите контейнери са покрити с хартия, не стегнати капаци, и се поставят на сухо и хладно място. Поръсете изсушените стафиди преди употреба с вода и загрейте за минута в микровълнова.
 • Дати и фигури, Такива плодове се съхраняват лошо при стайна температура. За да направите резерва за зимата, поставете сладката сушилня в буркан с капак или във вакуумен съд и поставете на рафта на хладилника. При температура до 5 ° C плодовете няма да загубят вкуса и полезните си свойства в продължение на няколко месеца. Не можете да съхранявате тези плодове в обикновени найлонови торбички. Преди зимуване сушените смокини и фурми не се мият.

Въпросът как правилно да съхранявате сушените плодове е най-подходящ, ако имате собствена градина и вие сами си набавяте сушене в големи количества. В други случаи няма смисъл да купувате продукт за бъдеща употреба - сушените плодове се продават в магазините през цялата година, а здравословен десерт може да бъде закупен по всяко време.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (37 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Пържени скариди в соев сос според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Каша от картофено пюре: рецепти за фурна и бавна готварска печка

Поздравления за сватбата в стихове до сълзи ✍ 50 трогателни стихотворения на младоженците, искрени, оригинални, притчи

Чийзкейки с банан рецепта стъпка по стъпка със снимка

красота

мода

диети