Как да проверим истинността на златото у дома: правилните начини с йод, хляб и вода

Tompak, aufor, pinchback, goldin, vermei, belgika, similor ... Тези и десетки популярни сплави нямат абсолютно нищо общо със златото, но външно не могат да бъдат разграничени от благородния метал. В ерата на напредналите технологии известната фраза „не всичко, което блести, е злато“ придобива особено значение. Имитации на златни бижута - печеливш бизнес за измамници. За да не станете жертва, използвайте прости методи за удостоверяване на бижута.
Златни предмети

Качественият фалшификат не може да се различи от оригинала. Затова основният съвет е
Купувайте златни бижута само в надеждни магазини с добра репутация. И в случай на съмнение - обърнете се към професионални бижутери, за да проверите стойността и качеството. Самодиагностиката на златото за автентичност, започнете с изследване на основните свойства на жълтия метал.

Свойства и характеристики на метала

Историята на благородния метал може да се сравни с историята на цивилизацията: Старият завет съдържа редове за златото. В бижутерския бизнес металът се използва повече от 5 хиляди години: култови неща, прибори са направени от него, златни дрехи. 100% чисто злато не съществува - не може да бъде абсолютно почистено от примеси от други метали (дори банкови кюлчета са 99,99% злато, което се получава изключително в лабораторни условия). Златото се откроява с три характеристики.

 1. Сила. Aurum е мек, пластичен метал, подобен по твърдост на твърдостта на ноктите. Изключително благодарение на това свойство златната сплав може да получи абсолютно всякаква форма, може лесно да се обработва. Новият продукт се продава перфектно полиран. Използваните бижута са надраскани и износени. Ако надраскате златото с щифт, ще остане следа. След проверка на метала „на зъба” също ще остане леко впечатление.
 2. Миризма. Истинското злато не мирише. Ако след триене в ръцете ви метален продукт има характерна миризма, това едва ли е истински златен предмет.
 3. Цвят. Чистото злато е жълто на цвят с топъл нюанс и благороден блясък. Червеникавите тонове са златни, смесени с мед. Ставите на връзките ще бъдат малко по-различни по цвят: запояване винаги е по-ярко. Вярно, това може да се види на плетените елементи на вериги и гривни. На обеци и пръстени разликата в цвета е невидима.

видове

За да създадете златни бижута, чистият метал не се използва поради своята мекота. В първоначалната сплав процентът на благородния метал е 37,3; 58,5 и 75%. Този индикатор определя извадката. Останалото са примеси, които са отговорни за цвета и твърдостта. В момента има десет вида злато в различни нюанси, които се получават чрез легиране. Това е името на процеса на съединяване на сплави на други метали.

 1. Жълт. Класически вид. Популярната 585 проба съдържа 58,5% злато, 18% сребро, останалата част е мед. По-малко известна 750 проба е 75% злато, 17% сребро, а останалата част е мед.
 2. бял, Получава се чрез комбиниране на злато с манган, паладий или никел. Последният метал е алергенен, следователно в Европа никелът в бижутата е забранен повече от 15 години.
 3. Пинк. Модна връзка с мед и сребро.
 4. червен, В сплавта присъства много мед (половината). В европейските страни той се счита за основен.
 5. Грийн. Екзотична сплав на злато, сребро и калий.
 6. Blue. Съединение с Индия.
 7. син, Съединение с желязо и хром.
 8. Purple. Сплав с алуминий, който се използва като вложка в бижутата.
 9. кафяв, Иначе се нарича шоколад и се създава чрез специална обработка на повърхностния слой. Канадските бижутери наричат ​​новото съединение 584.
 10. черно, Друга модна тенденция за бижута. Това е или окислена сплав от злато, хром и кобалт, или специална технология за покриване на златни бижута със слой от аморфен въглерод или черен родий.

заверка

Визуалната оценка е най-бързият, лесен и, разбира се, първият начин за независимо проверяване на продукта за автентичност. Обърнете внимание на две точки.

 1. Проба. Внимателно изучавайте „отвътре навън“ на бижутата. С просто око е лесно да се разграничи печата на пробата и отпечатъка на производителя. Те са механични и лазерни. Лупа или лупа ще ви помогнат да разгледате стигмата. Печатът трябва да има ясни контури, цифрите и маркировките трябва да бъдат четими и разбираеми. Фалшификатите също могат да имат знак с разбивка и само компетентен бижутер може да различи фалшив в този случай. Декорация без проба - 100% фалшив.
 2. Tag. Паспортът на декорацията е етикет, чието присъствие също е задължително. Върху него производителят поставя печат OTK и посочва следните параметри: име, име на метал, проба, размер, тегло, описание на вложките.
Обърнете внимание на теглото на предложената скъпоценна покупка, особено масивна. Чуждите метали могат да бъдат запоени в големи бижута за увеличаване на теглото. Малко вероятно е да разберете какво се съдържа в обемната верига или пръстен и да придобиете обикновени бижута вместо бижу. Външно масивният златен продукт не може да бъде лек: това означава, че е куха или със съмнителни сплави.

Златни пръстени в ръцете на момиче

магнит

Висококачественото злато няма да се придържа към мощен магнит, тъй като има антимагнитни свойства. Леко привлечен от алуминий и мед.

Ако веригата, обеците или пръстенът се придържат силно към магнита, това означава, че те съдържат примес, който се поддава на влиянието на магнитното поле. Ако златото 585 (или по-високо) е силно намагнетизирано - домашният тест за автентичност не се преминава. Това е фалшификат, който включва желязо, никел, стомана, кобалт или техните сплави.

Друг начин е да разточите декорацията в трохата от кафяв хляб за максимум половин час. Ако продуктът се е окислил и потъмнял, вашето злато изобщо не е злато.

йод

Златото, като инертен метал, практически не се окислява и влиза в химическа реакция само с няколко вещества. Йодът е един от тях. Смята се за добър маркер за благороден метал. Упражнете максимална точност и продължете в три стъпки.

 1. Заявление. На задната страна или незабележима част от продукта нанасяме капка йод (можете да използвате клечка за зъби).
 2. Waiting. Ще изчакаме една или две минути. Отстранете йода с памучна подложка.
 3. Оценка на резултата. Ако е настъпила химическа реакция и остава петно, скриптът е пред вас. По принцип бижутата се страхуват от йод: те потъмняват, дори и да лежат до балона. Веднага отстранете петното с паста за зъби или прах за зъби. Липсата на следи от йод или леки млечни петна са характерни за фалшификат.
Има метод за проверка на естествеността на метала с друго антисептично лекарство - блестящо зелено. Процедурата е подобна. В декорация от благороден метал, нанесеното зелено петно ​​ще промени цвета си в люляк или лилав.

Молив Lapis

При домашен преглед можете да използвате това антисептично средство, съдържащо сребро, чиято основна функция е хемостатична. На декорация, навлажнена с вода с молив lapis, трябва да нарисувате линия и след няколко секунди да я изтриете. Останалата следа ще показва фалшива.

Ако продуктът, поставен в съд с оцет, стане тъмен или промени цвета си, това е имитация на бижута.

киселина

Химичните свойства на метала са такива, че той не взаимодейства с киселини и основи. Следователно методът се счита за един от надеждните.За да различите истинските бижута от фалшиви, използвайте азотна киселина. Продължете на две стъпки.

 1. Заявление. Поставете продукта в чиста метална чиния. С помощта на пипета нанесете капка азотна киселина върху декорацията.
 2. Оценка на резултатите от, Ако златото промени цвета си в зеленикав или петна, това е суров фалшив. Цветът ще се промени леко, ще придобие млечен оттенък - върху позлатен продукт или ако има примеси в състава. Цветът и външният вид на истинското злато ще останат непроменени.

Можете също така да използвате специален комплект с киселина, продаван в магазини за бижута и в химически магазини, лабораторни консумативи.

Тъй като Aurum е един от най-тежките метали, неговото качество може да се определи чрез потапяне във вода. Истинското злато потъва много бързо, а продуктите с голямо количество примеси или подправки отиват на дъното бавно и плавно.

Златен блясък

Тест за модерни бели продукти

Причината за популярността на бялото злато е модата и нейните характеристики: тя е много по-твърда от жълтото, което ви позволява надеждно да фиксирате и рамкирате скъпоценни камъни.

Сплавта съдържа паладий, манган или никел, които я оцветяват в сребристо-матов цвят. В ежедневието бялото злато погрешно се нарича платина, което всъщност е много по-скъпо. На външен вид белият метал е много подобен на среброто, така че те също могат лесно да бъдат объркани.

Сярна маз, която се продава в аптеките, ще помогне да се провери бялото злато у дома. Украсата трябва да се намаже за няколко часа с дебел слой от лекарството. Среброто или сплавът с високо съдържание на него задължително ще почернее, а бялото злато ще запази първоначалния си вид, тоест няма да възникне химическа реакция.

Можете да различавате бели благородни метали един от друг и от стомана по плътност. За това се определят обемът и теглото на продукта, след това плътността се изчислява по формулата, а показателят се сравнява с "естествените" плътности на металите. Ако украсата, с изключение на самия метал, все още има камъни, този метод няма да работи.

Времето на специално търсене на бижута е новогодишната нощ (основният връх е последната седмица от края на годината). Според статистиката от първите дни на декември броят на случаите на измама се е удвоил поне. За да не се сблъскате с фалшив - бъдете бдителни, обърнете внимание на наличието на проби и етикети. И най-важното - в никакъв случай не купувайте бижута в подлезите, на плажа, на пазари от съмнителни продавачи. Правете покупки на бижута само в специализирани магазини. Ако се съмнявате в автентичността на бижутата, свържете се с професионалистите, които с помощта на специално оборудване точно ще определят качеството и цената на метала. Ясно е, че тази услуга ще бъде платена. Но придобиването на злато е вид инвестиция.

Статията е актуализирана: 27.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Предястие за краставици 🥒 стъпка по стъпка рецепта със снимка

Тилапия в тесто по рецепта стъпка по стъпка 🐟 със снимка

Канела за отслабване: рецепти за напитки с джинджифил, черен пипер, мед и как да направите тапи за корема и страните

"Zalain": инструкции за употреба на свещи и крем, индикации, противопоказания, странични ефекти + отзиви

красота

мода

диети