Възможно ли е да перате маратонки в пералнята: зима и лято, плат и кожа

Маратонките са изборът на активни хора. Именно тези обувки поемат ударите на мръсни пътища, локви и киша. В резултат много често се замърсява. Следователно, маратонките се нуждаят не само от ежедневна грижа (почистване, триене, ухание), но и периодично се нуждаят от "общо палто". И само ходенето със сапунена гъба не е достатъчно. Как да перете маратонки в пералня?
Бели маратонки на краката на тичащи хора

Възможно ли е да миете кецове с панделки и маратонки в шайба? Първо трябва да определите от какво е съставена двойката. В крайна сметка, не всеки тип спортна обувка ще издържи на неистовия цикъл на водата в барабана. Обикновено следните видове материали се използват за шиене на незаменими атрибути на привържениците на активен начин на живот.

 • Естествена кожа. Той е издръжлив, еластичен и дишащ. Тя се отличава с възможността да поддържа форма, както и да се разтяга или сключва договор в зависимост от условията на задържане.
 • Синтетична кожа. Изкуствените аналози имат по-лека текстура. Те са по-малко податливи на разтягане, но се износват по-бързо.
 • Решетката. Такива двойки също са с изкуствен произход. За тяхното производство се използват найлонови и полиестерни нишки. Продуктите са леки и имат отличен обмен на въздух.
 • Текстил. Той е особено популярен сред младите хора, тъй като има богата палитра от цветове и щампи, е лек. Спортните обувки, изработени от плат, "дишат", достъпни са, но са пропускащи и не поддържат топло.
Най-често маратонките, изработени от синтетика и тъкани, се нуждаят от общо почистване. Подметката им обикновено е гумена или пяна. В някои продукти могат да присъстват метални или пластмасови вложки.

Не се мие

Обикновено производителите на спортни обувки налагат забрана за машинно пране на своите продукти. Можете да потвърдите това, като разгледате етикетите на маратонките. Но какво да правя с упоритата мръсотия и миризмата на пот? Няма да плашите съвременните домакини с трудности и забрани. Затова чрез опит и грешки бяха намерени начини за безопасно превъртане на обувките в барабана. Как да перете маратонки и да перете кецове в пералня? Като начало ще решим кои продукти е най-добре да не се подлагат на автоматичен цикъл.

 • Евтини. Двойки с лошо качество, чиято подметка не е зашита, а залепена.
 • Natural. Кожените обувки не обичат да се къпят и реагират остро на почистващи продукти на трети страни.
 • Повредени. Например, някъде сте се хванали за остър предмет и сега пяна гума наднича от маратонките. При миене цялото "пълнене" ще бъде отвън, което ще доведе до запушване на барабана.
 • Украсени. Светлоотразители, кристали, камъни, светлини и други елементи от декорацията на маратонки не могат да издържат на измиването и падането. В този случай не само появата на „бегачите“ ще пострада, но и колата ще се провали.

Изброените видове маратонки в пералнята не трябва да се перат при никакви температури и при никакви условия. Помислете добре, когато изпращате велурени кръстове или направени от нубук за пране. Уверете се, че те са мигащи. Температурата на водата за тях не трябва да бъде по-висока от 30 ° C. Но е по-добре да почиствате такива продукти, разбира се.

Сортирайте парцалите по цвят. За да сте сигурни, че няма да избледнеят, прокарайте повърхността на продукта с влажна кърпа - върху него не трябва да има следи от боя. Белите маратонки могат да се мият с прах за избелване.
Зимните продукти се обработват по същия начин като летните. Но си струва да се има предвид, че те ще изсъхнат по-дълго.

За да не се деформират обувките, трябва да използвате мрежеста торба за измиване на маратонки. Това ще запази формата на продуктите и ще предпази пералното устройство. Наистина в процеса барабанът се клати, вибрира. Твърда подметка, която не е фиксирана от чантата, може да остави пукнатина на вратата и вътрешността на машината.

Как да перете маратонки в пералня

Ако сте убедени, че обувките ще издържат на стресовия процес, тогава можете да се захванете с бизнеса. На следващо място, ще говорим за характеристиките на пералните обувки в автоматичните модели, тъй като полуавтоматичните устройства от тип активатор са почти претъпкани извън пазара и са все по-рядко срещани в ежедневието.

обучение

Могат ли маратонките да се перат в пералня без предварителна обработка? Не, трябва да ги подготвите. За да започнете, се справете с дантели и стелки. Извадете, но можете да ги измиете и с маратонки. Въпреки че стелките отлично се перат на ръка. За да направите това, навлажнете ги, изсипете малко прах (само малко, за да покриете повърхността и смилате на пяна). Отнасяйте се с четка, предназначена за обувки. Достатъчно десетминутни манипулации. Какво следва?

 • Отървете се от мръсотията. Както и пясък и малки камъни върху подметката на маратонките, четкайте я със стара четка за зъби, твърда гъба или игла за плетене.
 • Изплакнете под чешмата. Маратонките трябва да се донесат до струя вода и да се изплакнат старателно, за да се отървете от остатъчните полепнали замърсявания.
 • Погрижете се за безопасната обувка. Поставете двойката в торба за обувки. Ако не го намерите в отдела за домакинство, можете да извадите маратонките в машината и без торба. За тези цели ги поставете в стара калъфка за възглавници или хвърлете кърпи, парцали, старо яке заедно с обувки. Това трябва да се направи за намаляване на вибрациите и въздействието върху пералното устройство. Изтребителите, остриетата и ребрата ще останат непокътнати.
Моля, обърнете внимание, че парцалите, които се хвърлят в барабана с маратонки, трябва да са меки и да не се хвърлят. В противен случай продуктите, особено парцалите, ще придобият нов цвят.

Избор на режим

Маратонките трябва да се перат при определена температура на водата. Много перални машини имат специална програма за почистване на обувки. Но ако няма такъв, тогава в какъв режим маратонките трябва да се перат в автоматична машина?

Изберете опцията „Деликатна“, която контролира отоплението в диапазона от 30-40 ° C. Продуктите, които са твърде горещи, могат да загубят формата и цвета си.

Съвременните автоматични машини за предене позволяват регулиране на скоростта на сушене. Ако е възможно, изберете минималните стойности. Силното механично напрежение също е изпълнено с деформация. Освен това по време на сушене твърдата подметка може да удари стените на барабана толкова силно, че да повреди цялото устройство.

Избор на почистващи препарати

Никога не мийте повече от два чифта обувки едновременно - машината няма да издържи на големи натоварвания. Как да премахнете маратонките в автоматичната машина? По-добре използвайте течни продукти. Нормалният прах може да остави ивици, тъй като е трудно да се изплакне. Можете да добавите омекотител за вода, така че мръсотията да се измие по-лесно.

Измиването със сапун е най-добре с бели маратонки. Въпреки това неговите избелващи свойства могат да обезцветят продуктите от ярки тъкани. В този случай е по-добре да се даде предпочитание на течен измиващ гел.

Не мийте обувки с неща - развалете и двете. Когато разбрахте как да измиете маратонки в пералнята, кликнете върху "Старт" и изчакайте процедурата да приключи. Рискът е голям, така че е по-добре да не се излагат нови модели на такава процедура.

Не използвайте климатици или изплаквания - те могат да образуват грозни петна по маратонки. Ако моделът имаше водоотблъскващо покритие, след мокра процедура той ще бъде изтрит. За да възстановите, ще трябва да купите специален спрей и да ги обработите с кръстове след изсушаване.

Начинът за миене на ръка

Ако се съмнявате, че маратонките ще издържат на цикъла на двигателя, тогава е по-добре да не рискувате. Миенето на ръце също може да даде добри резултати при спазване на определени правила. Вярно е, че ще трябва да се положат повече усилия. Както преди машинно пране, трябва да освободите няколко замърсявания, да извадите стелките на дантелите.След това следвайте тези шест стъпки.

 1. Разтворете сапун или прах за пране в 40 ° C вода (30 g продукт на литър течност).
 2. Накиснете маратонките и оставете поне половин час.
 3. Изцедете мръсната вода.
 4. Пригответе пресен сапунен разтвор.
 5. Намокрете мека четка в нея (можете да използвате стара четка за зъби или гъба за съдове) и третирайте зоната на замърсяване.
 6. Изплакнете продукта.
Ако белите елементи имат жълтеникав нюанс, избършете ги с лимонов сок, а упоритата мръсотия може да се отстрани с паста за зъби. Устойчивите петна ще бъдат отстранени от водороден пероксид, който трябва да се изплакне старателно след повърхностна обработка.

Как да почистите чифт велур или кожа

Кожа, велур и набук могат да бъдат деформирани от високи температури. Ето защо е по-добре да вземете студена или леко топла вода за почистване на такива маратонки у дома. След като измиете обувките си след улицата, оставете да изсъхне. В случай на велур и набук, допълнително ходете по повърхността със специална гумирана четка.

Избършете силно замърсените зони с разтвор на вода и амоняк (5: 1). Но го направете внимателно, като се стараете да не намокрите добре кръстовете. Използвайте суха кърпа или кърпа, за да премахнете всички останали продукти.

Съвети за бързо изсушаване

Как да изсушим бързо маратонките след измиване? Имайте предвид, че не можете да слагате продукти на отоплителни уреди и батерии, оставете ги на слънце. Следните устройства ще ви помогнат да ускорите процеса.

 • Материята. Правилно изсушете маратонките от тъканта, така че след измиване да не седнат, тази техника ще помогне. Напълнете обувките със суха памучна кърпа. Бели салфетки или тоалетна хартия могат да я заменят. Вестниците също са подходящи, но само ако не се страхувате, че типографският шрифт ще се отпечата на обувки. Най-добрите условия за сушене са стайната температура. Но в топлия сезон на балкона може да се сложи двойка.
 • Сешоар. Експертите не препоръчват използването на това устройство за постигане на сухи спортни качества. Можете да изсушите продукта, така че горният слой материал просто да се отлепи. Ако решите да експериментирате, използвайте само студено издухване и не премествайте устройството твърде близо. Но имайте предвид: чудо няма да се случи и след 1 час обувките все още е малко вероятно да изсъхнат.
 • Сол. Загрейте го с помощта на тиган или тиган. Изсипете дебели чорапи и ги залепете вътре в обувката. Ако солта се е охладила и влагата вътре в продукта все още остава, дублирайте процеса.
 • Силикагел. Чудесните топки са подходящи за сушене на велурени продукти. Просто ги сложете в маратонки и изчакайте час-два.
 • Прахосмукачка. Позволява ви да се справите без сешоар, а ефектът се постига по-бързо. След като извадите дюзата, поставете тръбата в обувките. Чрез засмукване на въздух домашният помощник премахва влагата. Според прегледите обработката на всяка обувка ще отнеме около 15-20 минути.
Все още има начини да изсушите бързо маратонките си. Сред тях са крайни и необичайни. Така че, някои от тях предлагат да се бори с влагата с вентилатор, въглища и огън.

Знаейки как да измиете маратонки в пералня, остава въпросът за допустимата честота на процедурата. Зависи от степента на замърсяване и честотата на чорапите. Но е по-добре да се ограничите до една или две сесии на месец. Освен това, след като измиете обувките, не забравяйте да поставите барабана в ред. Изгонете го без пране в режим на най-висока температура, като добавите лимонена киселина в отделението за прах.

Отзиви: избледнели или развалени

Хората, миенето на маратонки върви добре, когато маратонките работят, тоест отгоре парцаленият (мрежест) материал е лек на тегло и ако имате кожени вложки, велур и няма въпрос за пране в машина, или счупите колата, или изхвърлите маратонките. Маратонки с различни вложки могат да се мият ръчно, не по-лошо, отколкото с пишеща машина, пробвах сом!

Дима, http://5zvezd.kiev.ua/10-pravil-stirki-krossovok-v-stiralnoy-mashine-avtomat.html

Най-досадното е миенето на мръсни маратонки в пералня. Перам бельото там, дантела и ето тези ...

богородичка, http://mashmaster.ru/kak-stirat-krossovki-v-stiralnoj-mashine/

Аз мия от индезит, има специален режим за това, температурата е ниска, но всичко върши перфектно и аз си мия кецовете, кецовете и чехлите.

Ирина Зубарева, http://hozsekretiki.ru/stirka/kak-stirat-krossovki.html

Възползвах се. Машината е нормална и маратонките също са (разбира се, са с добро качество, следователно, не са били „прецакани“, вероятно). Измива се в режим „деликатно измиване“, при 40 градуса, въртене - 400 оборота, двойно изплакване (за всеки случай). Резултатът е по-добър от ръцете. Може би някой друг тази информация е полезен.

Vikosha, http://mama.obozrevatel.com/schastlivaja-mama/questions/question-169

Мия се в пишещата машина. Първо, маратонките се търкат с четка със сапун (добре, където има подметката и отстрани), след това я мия в деликатния режим - там, където има много вода, а обувките са като болест на движението. Изстискайте при 600 оборота в минута. Пея обувки от много години. Всичко е наред. Не търкайте нищо, не пада и не залепва. Слагам го на батерията през нощта (въпреки че казват, че е вредно ...). И дисбаланс ... миеш ли обувките си много пъти дневно? Това е всичко боклук. Нищо няма да се случи с колата - тя ще изръмжи малко и FSE

Смешно и слънчево, http://forum.cofe.ru/showthread.php?t=74613

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (33 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Френско месо с картофи 🥘 стъпка по стъпка рецепта със снимка

Кекс без яйца по стъпка по стъпка рецепта с 🍰 снимка

Италиански тестени изделия по стъпка по стъпка рецепта 🍝 със снимка

Бисквитки с M&M`s (MMdems) по стъпка по стъпка рецепта със снимка

красота

мода

диети