Как да направите масаж на главата за растеж и плътност на косата: „увеличете” дължината буквално със собствените си ръце

Основната причина за интензивен косопад и бавен растеж на косата е застой в скалпа. Кръвта започва да циркулира по-бавно през съдовете, почти никакви хранителни вещества и кислород не влизат в корените, в резултат на което те отслабват. Най-добрият начин да се справите със застояли процеси е масажът. Забелязали ли сте как се подобрява подвижността на ставите след масаж, например, гръб или крака? Приблизително същото след процедурата космените фоликули оживяват. Ако мечтаете за луксозна коса, редовно правете масаж на главата за растеж на косата у дома.
Масаж на скалпа

За да стане косата дълга, гъста и блестяща, изобщо не е необходимо да се използват скъпи продукти за грижа или да се подлагат на модерни салонни процедури. Достатъчно е редовно да масажирате скалпа за растежа на косата. Просто се нуждаете от тази процедура, ако:

 • косата пада много;
 • растежът на къдриците се забави;
 • косата е загубила своя блясък и обем;
 • скалпът стана сух и се появи пърхот;
 • кичурите станаха чупливи, а връхчетата започнаха да се цепят.

Масаж на главата за растеж на косата: 7 правила

Масажът е наука. За да получите максимална полза от процедурата и да не навредите на косата, трябва да наблюдавате много тънкости. Има седем основни препоръки как да направите масаж на главата за растеж на косата.

 1. Един и половина до два часа преди измиване. Ускорявайки кръвта по време на масаж, вие, наред с други неща, провокирате дейността на мастните жлези. Ако извършите процедурата върху чиста коса, те бързо ще загубят свежест.
 2. Движенията са енергични, но не резки. Трябва да масажирате кожата достатъчно активно, така че кръвта да изтича на повърхността. Не забравяйте за точността, защото винаги съществува риск от повреждане на косъмния вал и нараняване на луковиците.
 3. Затоплете ръцете си. Докосването на студени пръсти по кожата провокира стесняване на кръвоносните съдове. Ето защо, преди процедурата, трябва да държите дланите си в топла вода или интензивно да ги търкате заедно.
 4. Вътре запазете топло. Чаша горещ чай преди масаж ускорява кръвообращението. Добре е, ако в напитката добавите малко настърган джинджифил или щипка канела, които също имат затоплящ ефект.
 5. Привикнете кожата си да масажира постепенно. Първите няколко сесии трябва да се състоят само от леки удари. С всяка следваща процедура увеличете интензивността и продължителността на експозицията.
 6. Правете процедурата редовно. Масажът на главата трябва да бъде добър навик за вас. Трябва да го правите три пъти седмично.
 7. Вземете капилярен масажор. Устройство, наречено "Goosebump", е популярно сред хората. Това е метален масажор, състоящ се от няколко гъвкави „крака“. Заслужава да се отбележи, че освен благоприятен ефект върху косата, устройството успокоява нервната система и активира енергийните канали.
 8. Почивайте след масаж. След приключване на процедурата заемете хоризонтално положение и легнете 30-40 минути. Оставете кръвообращението да се нормализира, в противен случай съществува риск да се почувствате замаяни.
Преди да започнете процедурата, третирайте къдриците със спрей или серум за лесно разресване. Това е необходимо, така че косата да се плъзга лесно между пръстите, без да се заплита или чупи.

Ръчна техника

Възможно е да извлечете максималната полза от масажа на главата за растежа на косата именно благодарение на ръчната техника. Директният контакт на пръстите със скалпа ви позволява да определите оптималната сила на натиск и триене, както и да оцените реакцията на епидермиса към такъв ефект. Масажът също е много добър.

Основни трикове

В случай на косопад е важно да се вземат мерки навреме, за да се предотврати катастрофа. Таблицата съдържа основни техники, благодарение на които можете да спрете изтъняването и да стимулирате растежа на косата.

Таблица - Основни техники за масаж на главата

приеманеКак се правиВреме минутирезултат
помилване- Ръце с малко налягане;
- от челото до задната част на главата;
- от короната на главата до ушите
10- Загряване на кожата в началото;
- успокояваща тъкан в края
триене- върховете на пръстите с осезаемо налягане;
- с кръгови движения или напред и назад;
- от шията до слепоочията;
- от храмовете до короната;
- от корона до чело
10- Ускоряване на кръвообращението;
- активиране на мастните жлези
вибрация- върховете на пръстите, притиснати към кожата;
- колебателни движения от линията на косата до задната част на главата
5- Ускоряване на кръвообращението;
- успокояване на нервната система
потупване- Върховете на 4 пръста (с изключение на големия);
- по цялата зона хаотично
3Ускорение на кръвообращението
чертеж- Потопете дланите в косата;
- опънете къдриците между пръстите, повдигайки нагоре;
- по цялата зона хаотично
3Активиране на крушката
Започнете сесията си с масаж на яката. Омесете трапецовидния мускул и задната част на шията в продължение на четвърт час. По правило именно в тази област се наблюдава застой, който инхибира активния приток на кръв към скалпа.

За пълно възстановяване

Feature. Ако забележите, че за дълъг период от време косата не добавя дължина и губи своята плътност, трябва да преминете специален курс от процедури. Схемата за масаж на скалпа за растеж на косата включва десет точки, всяка от които ще ви отнеме две до три минути.

Редът на

 1. Използвайте пръстите си, за да омесите веждите. Внимавайте да не разтегнете тъканта.
 2. От веждите към линията на косата, нежно погалете кожата с върха на пръстите.
 3. Започвайки от слепоочията, разтривайте линията на косата, простираща се над ушите, с кръгови движения.
 4. Извършете кръгово триене по линията на косата, движеща се по челото.
 5. С върховете на пръстите си леко разтривайте скалпа, движейки се от челото към темето и гърба.
 6. Изпълнете същия трик, но с по-голяма интензивност.
 7. По хаотичен начин внимателно омесете тилната област с пръсти.
 8. С кръгово движение, по посока на часовниковата стрелка, разтрийте задната част на главата.
 9. С леки вибриращи движения на върховете на пръстите третирайте цялата повърхност на главата. Преместете се от челото към задната част на главата.
 10. Завършете масажа като внимателно погалите главата с длани. Движението трябва да започва от линията на косата и да завършва на раменете.
Масажът се препоръчва за възстановяване на косата след химиотерапия. Три седмици след последната сесия процесът на растеж се възобновява. Стимулирането на кръвообращението ще накара космените фоликули да работят по-активно.

Как иначе да угоди на косата: процедури със снимки

За да спестите косата, не е необходимо да се свържете с козметичен салон. Напълно е възможно да го направите сами. Достатъчно е да овладеете непретенциозни, но ефективни методи за масаж с импровизирани средства.

Кърпа

Feature. Масажът с кърпи съчетава две предимства. Първо, изключва се директен контакт на пръстите със скалпа, което прави процедурата по-безопасна за косата. Второ, кърпа затопля главата, което допълнително стимулира притока на кръв. Процедурата се провежда на четири етапа.

Редът на

 1. Загрейте кърпа. Сварете вода в голяма тенджера, покрийте съда с капак и поставете кърпа отгоре. В отоплителния сезон е достатъчно да го държите на батерията за около десет минути.
 2. Наведете се над ваната и срешете косата надолу. Хвърлете топла кърпа над главата си и втрийте кожата си през тъканта в продължение на пет минути. Трябва да действате енергично, но внимателно.
 3. Увийте главата си в същата кърпа и оставете за половин час.
 4. Измийте косата с шампоан. По-добре е да използвате продукти без сулфат.
Ако загубата на коса е причинена от естествения край на жизнения цикъл на луковиците, масажът няма да спре този процес. Но редовните процедури ще накарат новите косми да растат по-бързо.

Жена се усмихва, докато масажира главата си

сол

Feature. Една от често срещаните причини за загуба на коса и забавяне на растежа е запушването на порите на скалпа. Кислородът престава да тече към космените фоликули, поради което те отслабват. Към това води цял комплекс от причини. Това са кератинизирани частици от кожата, и мазнини, и прах, и остатъци от козметика. Като се има предвид, че шампоанът не е в състояние да се справи с такова замърсяване, трябва да масажирате скалпа със сол за растеж на косата веднъж или два пъти месечно. Процедурата се извършва на четири етапа.

Редът на

 1. Изсипете две или три супени лъжици сол в малка чиния. Можете да използвате обикновена трапезна, морска или йодирана сол.
 2. Наведете се над банята и добре намокрете косата.
 3. Намокрете ръцете си и потопете пръстите си в съд със сол. Разтривайте с нежни масажиращи движения. Така че трябва да обработите цялата повърхност на главата.
 4. Масажирайте кожата си за около пет минути и изплакнете солта с чиста вода.

гребен

Feature. Масажирането на скалпа с гребен за растеж на косата е най-добрият вариант за тези, които винаги нямат достатъчно време за себе си. Просто трябва да отделите малко повече време за ежедневната процедура. Десет минути са достатъчни. Закупете и гребен, изработен от естествено дърво (по-добре е, ако е хвойна). Този материал не наранява косата и предотвратява наелектризирането. Масажът се извършва на четири етапа.

Редът на

 1. Първо разплетете и срешете косата добре по дължина.
 2. Започвайки от задната част на главата, постепенно се придвижвайте до горната част на главата, като леко, но сигурно натискате гребена върху кожата. Не натискайте твърде силно, за да не нараните епидермиса и космените фоликули.
 3. Продължете да гребете към челото. Когато стигнете до линията на косата, отидете до темпоралния регион.
 4. Сигналът, че правите всичко правилно, ще бъде усещане за топлина под кожата. Когато се появи усещането за „гъзъм“, бавно намалете интензивността на движенията, за да завършите постепенно процедурата.
Важно е да се даде на тялото правилната позиция по време на сресване. Според Брег, трябва да станете, като разперете широко краката си и леко огънете коленете си. Наклонете тялото така, че главата да падне под сърцето. В същото време по време на процедурата трябва да дишате дълбоко и премерено.

Масаж на скалпа за растеж на косата

помагала

И жените, и мъжете са заети с косопада, което ги принуждава да експериментират. Ако масажът не ви се струва достатъчно ефективен, използвайте някои помощни средства в процедурата, които допълнително ще стимулират растежа на косата.

Активиращи растежа

Народната козметология знае много рецепти за лекарства, които включват затоплящи компоненти, които стимулират кръвообращението. Те могат да се използват и по време на масаж. Говорим за тези продукти:

 • Горчица. Разредете лъжица прах с вода до състояние на заквасена сметана. Добавете жълтъка и лъжицата зехтин, Нанесете върху гореща кожа след масаж, загрейте главата и накиснете за 15-30 минути.
 • Лук. Изцедете сока от зеленчука и го разредете с две норми вода. Разпределете се по целия скалп или само в тези области, където се наблюдава най-големият косопад. За да се отървете от специфична миризма, изплакнете къдриците два пъти с шампоан и изплакнете с вода, подкиселена с оцет.
 • "Dimexidum". Разредете една доза от лекарството с пет норми вода. Потопете пръстите си в течността, преди да започнете масажа.
 • Никотинова киселина. Разпределете съдържанието на един или два никотинови флакона в раздели. Втрийте внимателно продукта в кожата с кръгови движения.

Растителни масла

За да се улесни процедурата, както и за допълнително оздравяване и хранене, се препоръчва масаж с растителни масла. Таблицата съдържа най-добрите продукти за различни типове коса.

Таблица - Растителни масла за масаж на главата

Тип косасредстваособеност
мастенМасло от гроздови семки- Ускорява растежа;
- намалява омазняването;
- лекува възпаление и дразнене;
- предотвратява секция;
- придава блясък
Масло от авокадо- Лекува пърхот;
- нормализира дейността на мастните жлези;
- предпазва от ултравиолетово лъчение
сухМакадамия масло- Предотвратява крехкостта;
- придава блясък;
- укрепва корените;
- възстановява брави;
- ускорява растежа
Масло от жожоба- Предпазва от външни отрицателни фактори;
- подхранва корените;
- придава блясък
Кокосово масло- Придава блясък;
- създава обем;
- предпазва от външни отрицателни фактори
Репей масло- Елиминира сухотата и сърбежа;
- възстановява къдриците;
- укрепва корените;
- стимулира растежа
нормаленМасло от пшеничен зародиш- Подхранва скалпа;
- лекува раздразнения;
- бори се срещу пърхот;
- придава блясък;
- пречи на напречното сечение;
- улеснява разресването
Зехтин- Овлажнява кожата;
- предотвратява крехкостта;
- придава еластичност
повреденБадемово масло- Предотвратява крехкостта;
- подхранва корените;
- предотвратява появата на сива коса
Какаово масло- Изглажда везните;
- придава на къдриците еластичност;
- предотвратява изпаряването на влагата от косата
Рициново масло- Стимулира производството на кератин;
- изглажда кичурите;
- предотвратява пърхота;
- създава обем;
- предпазва от външни отрицателни фактори
За активен растеж на косата е важен не само интензивният приток на кръв, но и наличието на "строителен материал". Затова е важно да се храните добре. През пролетта и есента изпийте курс от витамини.

Мъж прави масаж на главата на жена

Противопоказания

Преди да масажирате главата си за растеж на косата, уверете се, че нямате противопоказания за тази процедура. Има шест основни причини, поради които трябва да се отказвате от това удоволствие.

 1. Повишена телесна температура. Ускоряването на кръвообращението води до повишена топлина.
 2. VSD и мигрена. Масажът може да причини замайване и болка. Не прибягвайте до подобни процедури, без предварително да се консултирате с вашия лекар.
 3. Наличието на рани и възпаления по кожата. Триенето само ще изостри проблема. Масажът е допустим само след пълното възстановяване на целостта на епидермиса.
 4. Хипертония. Увеличеният приток на кръв може да причини рязък скок на кръвното налягане.
 5. Гъбични заболявания. Масажът ще доведе до разширяване на областта на кожната лезия от гъбичките и до изостряне на проблема.
 6. Увеличена мазна коса. Увеличеният приток на кръв неизбежно води до активиране на мастните жлези.

За да разберете значението на масажа на главата, представете си, че кожата е почвата, от която расте буйната коса. Ако не поливате и оплождате цветето, то ще изсъхне и ще умре. Когато кръвотокът се забави, космените фоликули спират да получават хранителни вещества и същото се случва с къдриците. Ако искате да поддържате косата си здрава и красива, не бъдете мързеливи и отделете време за къдриците си. След като изучите отзивите за масажа на главата за растеж на косата, ще разберете, че хората, които редовно се отдават на такава процедура, са много по-малко вероятно да изпитат проблема с косопада.

Отзиви: „Леко„ дърпането на косичките “е много добро“

Правя масаж на главата у дома. Направена самата смес; добавено етерично масло от градински чай в кокосово масло, то насърчава растежа, блясъка, предотвратява загубата и всичко това + нероли, за настроение, но в допълнение подобрява структурата на косата. Избрах кокосово масло, защото наистина го обичам, можете да изберете например сусам. Слагам малко на косата и я сресвам с дървен гребен с карамфил (не с четка). Масажирам целия скалп с върха на пръстите. Косата ми е дълга, расте много бързо, практически не изпада.Само по себе си или масажът действа така, не мога да кажа. Правя 1-2 пъти седмично. Харесва ми тази процедура, бих я направила само за забавление, ако няма ефект. Да, съпругът й също я обича. Но го правя по-рядко: или съм зает, после той ... Първият път е по-добре да направите в кабината, не забравяйте и след това можете сами да го повторите.

IrinaVPRu, http://make-ups.ru/forum/viewtopic.php?t=3100

Винаги правя масаж на главата, но без сол и други средства. Правя кръгово движение с пръсти и издърпвам малко косата, те растат по-добре по този начин. Вярно, това трябва да се прави внимателно, за да не се наранят крушките. Като доказателство за ефекта: удължаване на косата! Процедурата е вредна, но косата расте с нереална скорост, тъй като капсулите за коса издърпват естествената коса надолу, което води до увеличен растеж. Удължаването на косата, разбира се, не си заслужава, но правенето на масаж и леко „издърпване на косичките“ дори не е лошо

Лана Симбаева, http://www.egoforum.ru/threads/massazh-golovy-dlja-rosta-volos.1300/

Статията е актуализирана: 19.04.2019 г.

Уважаеми потребители!

Материалите на тази страница са с информационна цел и са предназначени само за образователни цели. Моля, не ги използвайте като медицински препоръки! Преди всяко действие се консултирайте със специалист.

Администрацията не носи отговорност за възможни отрицателни последици, произтичащи от използването на информация, публикувана на ladyx.decorexpro.com

Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (31 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Риба шиш кебап по рецепта стъпка по стъпка with със снимка

Картофени кънтри рецепти 🍲 как да приготвите картофски кънтри стил, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

Рецепти за риба във фурната 🍲 как да готвите риба във фурната, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

Съвети за козметици: как правилно да се грижим за кожата - интервю с Наталия Ким

красота

мода

диети