Как да се грижим за бръшлян пеларгоний: особености на формиране и цъфтеж

Бръшляновият пеларгоний е уникален вид пеларгоний, който не е като останалите. Отглежда се като ампелна култура за красиви листа и цветя. Грижата за бръшлянов пеларгоний у дома е различна от грижата за храст пеларгония. Те придават по-голямо значение на формацията, те задължително ще организират период на почивка.
Пролетен цъфтящ бръшлян пеларгоний

Гъвкави издънки от бръшлян пеларгониум могат свободно да висят от висяща сеялка или оплете предложените опори. Дължината на миглите с добра грижа достига почти метър. Пищните съцветия от различни нюанси придават специален декоративен ефект на ампелната култура.

Описание на растението

Вечнозелен храстовиден здравец с дълги пълзящи издънки. Активно се отглежда в апартаменти като ампелна култура, в южните райони се засажда в открита земя за вертикално и хоризонтално градинарство. Естествената среда за растеж на бръшлян пеларгоний е Южна Африка. Името се дължи на формата на листата, която е нехарактерна за пеларгониума - те наподобяват листата на бръшлян.

Издънките са много дълги, къдрави, гъвкави. Листата са меки, с гладка лъскава повърхност. Бръшляновият пеларгоний придоби популярност сред градинарите с необичайна форма на листа и дълъг цъфтеж. Растението е доста издръжливо - от април до октомври може да се държи на балкона.

Цъфти в прости или двойни цветя, събрани в зонтични съцветия. Има много хибридни сортове с най-различни цветове. Има екземпляри с розови, лилави, малинови, бели, оранжеви и многоцветни цветя. Цъфтежът настъпва през пролетно-летния период. Затова есента се нуждае от специални грижи за цветето.

Някои производители на цветя образуват красиви стандартизирани дървета от бръшляновия пеларгоний. Процесът на формиране е дълъг и труден. Оставете само едно от най-силните бягства, останалите отрязани. Издънката е съкратена, вързана с права или навиваща се опора. Редовното подрязване и прищипване постигат формирането на пищна корона.

Грижа за Pelargonium Pelargonium: Какво да се има предвид

В резултат на многогодишно размножаване бяха отгледани около 75 различни сорта бръшлян пеларгоний. Сред тях има сортове с прости или двойни цветя с различни цветове. Съдържанието на всички сортове е приблизително едно и също. Как да се грижим за бръшлян пеларгоний в саксия с гъсеници и различни насекоми?

 • осветление, Много харесва ярка светлина и слънце. Тя не се страхува от откритото слънце, необходимо е да се засенчва само в най-горещите дни. Продължителността и интензивността на цъфтежа на бръшляновия пеларгоний зависи от продължителността на дневната светлина. Необходимостта от светлина не намалява дори през зимата - трябва да организирате допълнително изкуствено осветление.
 • температура, Оптималната температура за поддръжка през лятото е около 20-25 ° C. Топлината издържа на състоянието на засилено напояване. През лятото тя се чувства добре на балкона. През зимата температурата се поддържа на 15 ° C. Не понася по-нататъшно понижаване на температурата - започва да боли, инхибира се в растежа.
 • Влажност на въздуха, Третира сух въздух неутрално, не изисква изкуствено овлажняване. Пръскането на бръшлян пеларгониум е противопоказано. Влагата върху листата води до загуба на декоративност, гниене.
 • поливане, В топло време те често го поливат, но не позволяват стагнация на влагата - определено правят добър дренаж.Поливане само след изсушаване на горния слой на субстрата. По-близо до зимата, честотата на поливане се намалява. През зимата от време на време поливайте, не повече от два пъти месечно, за да поддържате лека почвена влага.
 • Почвата, Земята за засаждане се нуждае от плодородна. Съставът на почвата включва хумус, торф, трева и задължително пясък. Полезно е да добавите малко пепел, перлит и въглен.
 • трансплантация, Пресажда се ежегодно или на всеки две години. Най-доброто време за трансплантация е в началото на пролетта, преди началото на активен растеж и цъфтеж. Саксиите не са твърде просторни. Между стените на саксията и корените трябва да има пространство не повече от 2 cm.
 • Горна превръзка, Хранят се седмично - използват предимно минерални торове. Препаратите с високо съдържание на азот се въвеждат в много ограничени количества. Понякога можете да храните органична материя, но не се препоръчва да се включвате в нея.
Отглеждането на пеларгониев таз у дома изисква създаването на период на сън. Цветето се премества в хладно, светло и сухо помещение. Температурата е 15 ° C. Поливането се намалява, свежда се до минимум - почвата трябва да остане леко влажна. Торовете не се прилагат до началото на пролетта.

резитба

Образуването на тазовия пеларгоний се състои в своевременното провеждане на подрязване и прищипване. Това е необходима мярка за поддържане на декоративността на ампелната култура и стимулиране на цъфтежа. Как да подрязвате бръшлян пеларгоний?

Основната резитба е през есента. Издънките се подрязват силно - оставят седем листа. Базалните издънки не се пипат, отрязват се само аксиларни издънки. Изсушени и голи стъбла също се отстраняват.

Ако по време на зимуването пеларгониумът е успял да расте, той се отрязва отново. Освен това през целия вегетационен период се изрязват увяхнали съцветия, изсъхнали листа, изтъняват храсти.

Грижата за пеликония на бръшляна след цъфтежа се състои в премахване на увяхнали дръжки, подрязване и подготовка за периода на сън. Торенето е сведено до минимум, полива се по-рядко, цветето започва постепенно да свиква с ниски температури.

Методи на развъждане

Най-често използваното размножаване на пеларгония е кондилът чрез резници. По-рядко се размножава чрез засяване на семена. Предимството на първия метод е пълното запазване на всички характеристики на сорта на майчиното растение.

изрезки

описание, Pelargonium peliconium може да бъде отрязан от март до края на лятото. Върховете на леторастите се използват като резници. Най-добрият вариант е резитбата след цъфтежа, комбинирана с резници. Кореновата пеларгония може да се засажда само директно в земята. Опитите за вкореняване във вода водят до гниене на резниците.

Процедура за действие

 1. Изберете резници до 12 cm.
 2. Долните листа се отстраняват, резенът се обработва с въглерод на прах и се изсушава най-малко шест часа на засенчено, добре проветриво място.
 3. Разхлабената почва със задължително добавяне на пясък се взема като субстрат. Резниците се задълбочават с няколко сантиметра с лек наклон.
 4. Почвата се напръсква от пистолета за пръскане, впоследствие се навлажнява, докато изсъхне.
 5. Те се държат на светло, топло място до вкореняване. Те не бързат с трансплантацията - те чакат пълното развитие на кореновата система.
Не е необходимо резниците да се покриват. Коренят се добре без подслон. Основното изискване е постоянна температура 22-25 ° C. Прищипете точката на растеж, за да стимулирате странично разклоняване след растежа на няколко чифта листа.

семена

описание, Само пресни пеларгонови семена покълват бързо. Когато купувате, не забравяйте да обърнете внимание на датата на опаковане. Възможно е да засадите семена, събрани със собствена ръка, но резултатът може да се окаже неочакван - сортовите герои няма да бъдат запазени. Сеитбата започва през зимата. Можете да използвате всяка лека, питателна почва, добавяйки към нея счукан сфагнум.

Процедура за действие

 1. Плосък, широк контейнер е напълнен със субстрат, повърхността се навлажнява от фин пулверизатор.
 2. Семената се затварят на дълбочина до 1 cm.
 3. По-добре е да покълнете под стъкло, за да поддържате стабилна влага на почвата и еднаква температура.
 4. Подслонът се отстранява ежедневно за проветряване на оранжерията и отстраняване на излишния кондензат.
 5. Поддържайте топло - поне 22 ° C. Осигурете дълъг дневен час от около 12 часа. При такива условия кълновете ще се появят след 10 дни. След още един месец те могат да бъдат засадени в отделни контейнери.
Pelargonium peliconium запазва висока декоративност в продължение на четири години. Тогава стъблата стават по-малко листни, образуват се много по-малко съцветия. Ето защо се препоръчва да се погрижите предварително за подмладяване - вкореняване на резници, за да замените старо растение.

Чести заболявания

Подобно на повечето хибриди, бръшляновият пеларгоний е податлив на болести. Най-често срещаните заболявания, техните симптоми и лечение са описани в таблицата.

Таблица - Болести на бръшляновия пеларгоний

Име на болесттаХарактерни проявиМетоди за лечение
Цветна плесенПоявата на мухъл върху цветя- своевременно отстраняване на увяхнали дръжки;
- лечение с лекарства "Фундазол" или "Фитоспорин-М"
Подуване на листата (оток)- Деформация на листата;
- образуването на израстъци по листата
- рязане на деформирани листа;
- намаляване на поливането
Зацапване на листа- Появата на петна;
- инхибиране на растежа
- Употреба на фунгициди;
- намаляване на влажността на въздуха
Пеларгониева ръжда- Кафяво-червени петна;
- падане на листа;
- пеларгониумът не цъфти
- премахване на засегнатите листа;
- лечение със системен фунгицид;
- изолиране от здрави растения
Къдрав вирус- Бледи жълтеникави петна;
- къдрави листа
- Подрязване на леко засегнатите растения, последвано от третиране с фунгициди;
- унищожаване на силно засегнати растения
Черен крак- Почерняване на кореновата част на стъблото;
- отслабване, смърт на растението
Вкореняване на здрави резници за заместване на болно цвете
Сиво гниене- Кафяви петна;
- пухкаво сиво покритие;
- зацапване на листа
Преработка означава "Vitaros", "Fundazol"
Alternaria- Кафяви петна с ярка среда;
- пухкаво покритие;
- липса на цъфтеж;
- пожълтяване и изсушаване на листата
Пръскане и поливане с препарати "Ridomil Gold", "Skor"
Ризоктония гние- По стъблата се появяват тъмни петна;
- липса на цъфтеж;
- летаргия, пожълтяване на листата
- Спиране на поливането;
- пръскане с разтвори "Rovral", "Vitaros", "Fundazol"

Ампелова пеларгония в глинен съд

Чести вредители

Вредителите са доста често срещан проблем на културната пеларгония. Провокиращите фактори за появата им са твърде висока или ниска влажност, прекомерно поливане и близост до заразени растения. Основните вредители на бръшлян пеларгониум и методите за борба с тях са описани в таблицата.

Таблица - Вредители от бръшлян пеларгоний

Име на насекомотоХарактерни знациНачини за битка
Клещи с много ноктиКафява краста от долната страна на листата- Лечение със сапунена вода;
- третиране с фунгициди "Kemifos", "Antikleshch", "Jet"
Паяк акари- Листата пожълтяват;
- появата на жълтеникави петънца;
- сплитане с тънка паяжина
- Третиране на засегнатите области с минерално масло;
- пръскане с инсектициди "Akarin", "Vermitek"
Гъби комари (ларви)Гниене на основата на резници, разсадМладите растения се лекуват профилактично с препаратите „Гръм-2”, „Актара”, „Мухи”
дребно насекомо вредител- Появата на коркови израстъци;
- деформация на точката на растеж;
- сребърно покритие;
- петна и дупки по венчелистчетата
Многократна употреба на инсектициди "Алатар", "Цветолукс"
листна въшка- Адхезивно покритие;
- усукване на върховете на издънките
- Измиване със сапунена вода;
- третиране с инсектициди или вливане на тютюнев прах
гъсеници- Gnawing на листата;
- черно изпражнение от гъсеници
Лечение с инсектициди "Zolon", "Fitoverm"
белокрилка- Бели пеперуди;
- бледо жълти ларви;
- пожълтяване на листата;
- лепкав разряд
- Използване на капани за възрастни насекоми;
- употребата на инсектициди "Aktara", "Inta-vir"

Тъй като за тазовата пеларгония е доста трудно да се грижи, препоръчва се на начинаещите да започнат експерименти в отглеждането на цветя с по-непретенциозни, устойчиви на болести растения. Бръшляновият пеларгоний запазва декоративността и цъфти обилно само при благоприятни условия.

Статията е актуализирана: 06/05/2019
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (30 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Диета при гастрит: какво можете и не можете да ядете в острия период и без обостряне, диета с различна киселинност, пример за меню + отзиви

Кефирен хляб без мая според стъпка по стъпка 🍞 рецепта със снимка

Булки с варено кондензирано мляко: стъпка по стъпка рецепта със снимки

Беляши на кефир в тиган по стъпка по стъпка рецепта 🍞 със снимка

красота

мода

диети