Cissus на закрито с цветя: как да се образува лоза с листа от грозде-бреза

Cissus се цени от производителите на цветя за тяхната непретенциозност и красив външен вид. Листата са ярки, лъскави, елегантни. Cissus расте бързо, рядко се разболява, почиства добре въздуха в апартамента. От производителя се изисква само да създаде добри условия и да оформи лиана, докато расте. Каква трябва да бъде грижата за цисуса у дома?
Разсад в пластмасови чаши

Cissus е красива лиана, доста често срещано растение в стайното цветарство. Хората го наричат ​​„бреза“, „гроздов бръшлян“ и „грозде на закрито“. Всички тези имена са свързани с външния й вид.

Ботаническо описание

Cissus на закрито - катерещ се пълзящ. На издънките му растат мустаци, с които лесно се прилепва към всякакви опори. Често се отглежда като ампелно растение. Характеризира се с бърз растеж - при добри условия, за няколко години, лианата достига дължина три метра.

При различните видове листата са цели или разчленени, подобно на листата на бреза или грозде. Повърхността е лъскава, гладка, наситено зелена. Сортовите сортове са рядкост.

Cissus цъфти с малки, незабележими цветя, събрани в чадъри съцветия. Цъфти изключително рядко у дома. Смята се за едно от най-непретенциозните, издръжливи растения, често използвани за озеленяване на офиси.

Благодарение на голямата зелена маса, цисуса перфектно пречиства въздуха в помещението, овлажнява го, насища го с кислород. Счита се за особено ефективен за намаляване на концентрацията на формалдехид, летливи органични съединения.

Видове грозде на закрито

В природата има поне 350 сорта растения. В културата на закрито се използват най-декоративни, бързорастящи и издръжливи видове. Най-често срещаните са шест разновидности.

 1. Cissus antarctic, Вечнозелена лоза с гъвкави опушени леторасти. Листата са яйцевидни, удължени, със зъби по краищата. На стъблото са разположени следващи. Цвят тъмно зелен, обратната страна на по-светъл нюанс. Цветовете са зеленикави, малки, събрани в чадърно съцветие.
 2. Cissus ромбоид, Бързорастяща лоза с дълги издънки. Стъблата са тънки, гъвкави, с многобройни антени. Дължината на издънките достига един и половина метра. Листата със сложна форма - се състоят от три ромбовидни лобчета, покрити с червеникава купчина.
 3. Cissus многоцветен, Листата са тъмни, кадифени, със сребристи петна. Обратната страна на листата е лилава. Той не е често срещан в стайната култура поради трудността на отглеждане.
 4. Cissus четириъгълна, Многогодишна лоза с необичайна форма на издънки. Състои се от тетраедрични месести лобове, като сукуленти. От акциите са дълги лози. Листата и антените растат на кръстовището.
 5. Cissus rotundifolia, Creeper растение с твърди лилави стъбла. Листата са заоблени, със зъби по краищата, сребристо-сини на цвят.
 6. Cissus baines, Необичайно разнообразие с късо удебелено стъбло, високо не повече от 40 см. Стъблото се разклонява в горната част. Листата са тройни, със зъби по краищата. Повърхност с филцово опушване.
Цифрата от пастилки често се бърка с ромбичен ройцис. И двете растения принадлежат към семейството на гроздето. Но roicissus е независима култура, не е пригодена за отглеждане в домашни условия.

Грижа за цисуса и удобни условия

Много хора са запознати с цветето на цисуса - грижата за дома е проста.Запазва декоративност дори при неправилно поливане, в рядка почва, рядко се разболява и почти не се влияе от вредители. За да постигнете бърз растеж и красив външен вид, достатъчно е да се придържате към основните правила.

 • осветление, Отглежда се в ярко, но разсеяно осветление. Цветето обикновено понася незначително засенчване, често се използва за озеленяване на офиси. Страхува се от пряка слънчева светлина, затова в горещите летни дни е сигурно да се засенчва с лек тюл. Изключение е ромбоидната цисуса - той обича слънчевата светлина, расте добре на южните прозорци.
 • температура, В топлите периоди расте добре при 18-25 ° C. През зимата може да издържи температури до 10 ° C, но ниската температура се отразява негативно на развитието. Поради резките температурни промени и течение, вътрешното грозде хвърля листата си, така че е препоръчително температурата да се поддържа не по-ниска от 16 ° С през цялата година.
 • влажност, В природата цисусът расте в тропически климат, в условия на висока влажност. Отглеждането в апартамент изисква създаването на подобен микроклимат. При умерено топло време, цисуса се напръсква ежедневно, в топлинния и отоплителния период - два пъти на ден. Малките екземпляри периодично се къпят под душа.
 • поливане, Поради бързия растеж и голямата листна маса, цисусът има повишена нужда от влага. Водата често, в изобилие, веднага след изсъхване на почвената повърхност. Те се опитват да поддържат постоянна влага в почвата, като избягват изсъхването и застоя на водата. През зимата честотата на напояването се намалява, водата се приема една по-малко.
 • Горна превръзка, По време на интензивен растеж редовно се прилагат балансирани минерални торове. Хранят се седмично, едновременно с поливането. Концентрацията на тор се намалява наполовина в сравнение с препоръките в инструкциите. През зимата храненето не е необходимо.
 • почва, Използвайте всяка питателна универсална почва с добавяне на натрошени въглища и вермикулит. Независимо от това, почвената смес се приготвя от широколистни земи, пясък, торф, хумус, трева и въглища.
 • трансплантация, До навършване на петгодишна възраст цисуса се трансплантира ежегодно. Тогава растежът на домашното грозде се забавя, необходимостта от ежегодно прехвърляне изчезва. Трансплантацията на цисуса по-стара от пет години е достатъчна на всеки две до три години. Всеки път, когато саксията леко се увеличава, дъното се покрива с дренажен материал със слой от около 3 cm.
Неопитни производители на цветя понякога правят грешката да засаждат цисуса в големи контейнери "за растеж". Въпреки бързия растеж, вътрешното грозде се чувства удобно в малки саксии. Голямо количество почва води до стагнация на влагата, гниене на корените.

Изрязване и оформяне

За да придаде и поддържа красива форма, цисуса се реже годишно. Подрязването стимулира появата на странични издънки, прави храстите буйни. Те започват да се формират в началото на април, преди началото на активен растеж. Има два начина за формиране.

 1. На стълбовете, Ако домашното грозде се отглежда на пилони, като пълзящо растение, образуването започва рано. Няколко резници се засаждат в една саксия наведнъж. Когато нараснат 30 см, прищипете точките на растеж. Направете същото и със страничните издънки. След това те ежегодно извършват формиране на подрязване - основните мигли се съкращават с 10-15 cm.
 2. Ампел завод, Прищипвайте младите издънки, за да стимулирате разклоняването. Впоследствие всички мигли се нарязват до желаната дължина. Слабите, рохки декоративни стъбла се отстраняват.
С навременното подрязване храстът се подмладява, става по-великолепен и листен. Апикалните издънки, останали след подрязването, могат да бъдат вкоренени, използвани за отглеждане на нови растения.

Методи на развъждане

С възпроизвеждането на закрито грозде няма затруднения дори за начинаещи. Предпочитат се вегетативните методи - резниците бързо се вкореняват, растат. Общо има четири метода за възпроизвеждане.

 1. семена, Нисък съд се пълни със пясъчно-торфена смес. Разпределете семена по повърхността, внимателно изстискайте в почвата - не е необходимо да поръсите с почва. Контейнерът е покрит с филм, поставен на светло място, покълнал при температура най-малко 20 ° C. Семената се излюпват дълго време - до шест месеца, разсадът се появява неравномерно. След появата на издънките филмът се отстранява. Разсад с две истински листа се гмурка в отделни саксии.
 2. изрезки, Най-лесният начин за размножаване на резници от цисуса. Най-добрият период за вкореняване е пролетта и лятото. Върховете на леторастите с два до три здрави бъбрека се използват като резници. Вкоренява се във вода с добавяне на корен стимулант и въглища. След появата на малки корени, те се засаждат в земята. Отначало се държат под навес - полиетилен или стъклен буркан.
 3. Разделяне на храста, Възрастни, обрасли храсти могат да бъдат засадени, разделени на две или три части. Cissus се отстранява от саксията, корените се освобождават от почвата. С остър стерилен нож коренището се нарязва на няколко части, филийките се опрашват с въглен на прах. Деленки веднага се засаждат в отделни контейнери. Всяка част от коренището трябва да има няколко здрави точки на растеж. Адаптацията отнема няколко седмици, след което деленките започват да растат бързо.
 4. чрез наслояване, Изберете силен, здрав издънка, направете кръгъл разрез на кората. Повреденото място се насажда в саксия с лека почва, за надеждност, фиксирана с жица. Почвата редовно се навлажнява - полива се с добавяне на вкореняващ агент. След появата на корените издънката се изрязва от майчиното растение, засадено в отделна саксия.
В рецензиите, производителите на цветя препоръчват да добавят малко напоени гранули от хидрогел в почвата за цисуса. Задържа добре влагата, постепенно я отдава на почвата, в същото време не позволява преовлажняване. Хидрогелът също може да покрие повърхността на субстрата в саксия.

Четириъгълна цисета стреля

Възможни нарастващи трудности

Дори при отглеждането на такова непретенциозно растение понякога възникват трудности. Cissus може да изхвърли зеленина, каскадьор, да загуби декоративност без видима причина. Определете причините за проблема ще помогне на таблицата.

Таблица - Проблеми с отглеждането на цисуса

Външно проявление на проблемаВъзможна причинаПоправяне на грешки
Оставя цисуса да изсъхне и да падне- Чести температурни разлики;
- систематично изсушаване на почвата;
- чернови
- Разработване на оптимален режим на поливане;
- съхранявайте на топло място, защитено от течение
Листата изсъхват около краищата, къдрят- сух въздух;
- топлина
Cissus се пръска по-често
На листата се появяват кафяви петна.- слънчево изгаряне;
- обезводняване на почвата
- Ако почвата е прекомерно влажна, спрете поливането;
- сянка от слънцето
Cissus расте бавно, не отделя нови издънки- недостатъчно количество почва;
- липса на хранителни вещества
- Пресажда се в по-голяма саксия;
- редовно оплождат
Листата побеляватНад осветлениеСянка от слънцето с тюл
Долните листа пожълтяват и падатЕстествен процесНе правете нищо
Листата стават деформирани, вдлъбнати или изпъкналиЛипса на влагаРедовно се полива и пръска

Вредители и начини за справяне с тях

Cissus е доста устойчив на атаки на повечето вредители на стайни растения. Понякога се налага да се справите с паяк кърлеж, въшки и брашно. Отървете се от тях с помощта на специални химикали - инсектициди и акарициди. За повече информация вижте таблицата.

Таблица - Вредители на цисуса

Име на вредителиСимптоми на лезияНачини за битка
въшки- На стъблата се появяват прозрачни капки с лепкава консистенция;
- растението спира да расте;
- листата изсъхват, опадат;
- на гърба на листата и свежите издънки се появяват твърди изпъкнали израстъци
- напръскайте растението с разреден алкохол или минерално масло;
- след няколко часа възрастните насекоми се събират ръчно;
- къпете се под душа с калиев сапун;
- напръскано с Fitoverm, Actellik
Mealybug- Cissus изостава в растежа;
- стъблата и дръжките на листата са покрити с восъчно покритие;
- буци от бяло, подобно на памук вещество се натрупват в аксилите на листата
- Малките екземпляри се къпят под душа с поташ или сапун за пране;
- напръскан с всеки системен инсектицид
Паяк акара- Листата е покрита с малки жълтеникави точки;
- по листата се появяват изсъхнали участъци;
- храстът е покрит с тънка паяжина
- Къпете се в топъл душ;
- държат се при висока влажност, напръскват се няколко пъти на ден;
- обработва се от “Актара”

Болести и тяхното лечение

Рядко стайното грозде е болно, но при първите признаци на заболяването лечението трябва да започне незабавно - няма да е лесно да възстановите декоративния ефект на лозата. Основните заболявания на цисуса са с гъбичен произход. Цветарите трябва да се справят с гниене, брашнеста мана. По-подробна информация за болестите е описана в таблицата.

Таблица - Болести на цисуса

Име на болесттаОсновни симптомиМетоди за лечение
Брашнеста мана- Cissus е покрита с бяло покритие, наподобяващо брашно;
- Листата пожълтяват, изсъхват и летят наоколо
- Отсечете всички засегнати издънки;
- напръскано с "Топаз", "Чистоцвет", "Фитоспорин"
Кореново гниене- Листата побеляват, губят блясъка си, пожълтяват;
- издънките изсъхват, увисват;
- корени изгниват, ексфолират
- Cissus се трансплантира с подрязани гнили корени на здрава тъкан;
- третирайте корените и повърхността на растението с всеки системен фунгицид
Ъглово зацапване- По листата се появяват жълтеникаво-кафяви, ясно очертани петна;
- растежът се забавя, цисусът губи декоративност
- Засегнатите листа и издънки се отрязват;
- напръскан с "Фитоспорин", "Фундазол"

Cissus, домашно грозде, бреза - под всички тези имена се крие скромно, но красиво растение, което ще се превърне в достойна украса на всеки интериор. При правилно подбрани условия cissus ще зарадва своя собственик с висока декоративност през цялата година.

Статията е актуализирана: 28.04.2019 г.
Харесва ли ви статията?
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (39 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зареждането ...
Подкрепете проекта - споделете линка, благодаря!

Мастит при кърмачка: симптоми и лечение с антибиотици, народни средства и когато е необходима операция + прегледи

Притчи за живота 50 най-добри поговорки за мъдростта, националните ценности, живота, кратък, умен

Мариновани шампионки за зимата 🍄 според стъпка по стъпка рецепта със снимка

Ястия с хайвер 🍲 как да приготвите хайвер, бързи и лесни стъпка по стъпка рецепти със снимки

красота

мода

диети